10 października w naszej szkole odbył sie konkurs gastronomiczny pod hasłem „Warzywa i owoce smaczne i zdrowe ” W konkursie wzięli udział uczniowie klas gimnazjalnych oraz uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy.
W miłej atmosferze uczniowie zapoznali się z rolą warzyw i owoców w żywieniu człowieka . Dowiedzieli sie że są one źródłem witamin , makro i mikroelementów oraz że należy spożywać warzywa 5 razy dziennie pod różną postacią aby być zdrowym człowiekiem.
Celem konkursu było zaprezentowanie się uczniów, pokazanie swoich umiejętności i zdolności kulinarnych oraz wykazanie sie pomysłowością w wykonaniu potraw. Uczniowie mieli za zadanie przygotować na konkurs smaczne i zdrowe sałatki z warzyw gotowanych ,surowych lub deser owocowy. Po prezentacji potraw odbyła się degustacja a było w czym wybierać. Były smaczne i zdrowe sałatki z kalafiora, brokuły , pieczarek a na deser babeczki ze śliwkami, bananowe mufinki oraz pyszna szarlotka .