Karnawał to czas licznych bali, zabaw, hulanek i biesiad zwany zapustami . W polskiej tradycji pojawił się on w XVII wieku . Nieodłącznym elementem karnawałowej tradycji były liczne smakołyki. Najbardziej popularne to pączki, chruściki zwane faworkami ,bliny i racuchy. Ta słodka karnawałowa tradycja przetrwała do dnia dzisiejszego.
Dlatego też w dniu 6 lutego 2013 roku w naszej szkole został zorganizowany konkurs gastronomiczny pod hasłem „ Karnawałowe wypieki”. ” W konkursie wzięli udział uczniowie klas gimnazjalnych oraz uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy.
Celem konkursu było zaprezentowanie się uczniów, pokazanie swoich umiejętności i zdolności kulinarnych oraz wykazanie sie pomysłowością w wykonaniu smakołyków. Uczniowie mieli za zadanie przygotować na konkurs wypieki karnawałowe .
Po prezentacji smakołyków odbyła się degustacja, a było w czym wybierać. Były smaczne oponki z serem, faworki, róże karnawałowe, babeczki i rurki z kremem , ciasto rafaello i włoskie tiramisu . Organizatorem konkursu była Izabela Sowula .