Dnia 20.01.2023r. o godz. 10:00 odbył się Konkurs Kulinarny pt. „Owocowo – warzywny zawrót głowy”. Konkurs został zorganizowany przez uczniów klasy I-II PDP pod opieką K. Jaszewskiej i M. Słowik  we współpracy z wszystkimi wychowawcami klas Szkoły Przysposabiającej do Pracy.

Celem konkursu było zachęcenie uczniów do jedzenia owoców i warzyw, podniesienie poziomu wiedzy uczniów Szkoły Przysposabiającej do Pracy na temat zdrowego odżywiania.

W konkursie uczestniczyli uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy.

Każda klasa  pod bacznym okiem swoich nauczycieli przygotowała  ( dzień wcześniej) potrawy z wykorzystaniem owoców lub warzyw z zachowaniem bezpieczeństwa i higieny pracy. Wśród potraw były: muffinki marchewkowe z pomarańczowym lukrem, pasztet warzywny, sałatka grecka, roladki z tortilli, ciasto marchewkowe, sałatka meksykańska, roladki z tortilli i dipem z fasoli, sałatka jarzynowa.

Podczas konkursu zadaniem każdej drużyny było zaprezentowanie przygotowanej przez siebie potrawy poprzez podanie nazwy, wskazanie składników oraz sposobu wykonania.

Nasze drużyny oceniała komisja konkursowa w składzie:

Pani Elżbieta Kowalczyk – Dyrektor,

Pani Emilia Węcek – Wicedyrektor,

Pani Monika Szemeczko – Kierownik.

Uczniowie chętnie opowiadali o przygotowanych przez siebie potrawach.  Wszystkie były różnorodne, zachwycały wyglądem i zapachem. Komisja konkursowa miała trudne zadanie z wytypowaniem zwycięzcy, dlatego postanowiła wszystkim uczestnikom przyznać I miejsce. Każda klasa otrzymała dyplomy oraz drobne upominki. Na koniec nastąpiła degustacja przygotowanych potraw.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za wzięcie udziału w konkursie i wielkie zaangażowanie.