Dnia 02.02.2024r. o godz. 10:30 odbył się Konkurs Kulinarny pt. „SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO”.
Celem konkursu było zachęcenie uczniów do jedzenia zdrowych potraw z wykorzystaniem warzyw oraz zapoznanie ich z przepisami na zdrowe, smaczne i kolorowe przekąski, sałatki.
W konkursie uczestniczyli uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy.
Każda klasa pod bacznym okiem nauczycieli prowadzących zajęcia przysposobienie do pracy przygotowała ( dzień wcześniej) potrawy z wykorzystaniem warzyw z zachowaniem bezpieczeństwa i higieny pracy. Wśród potraw były: sałatka meksykańska, grecka, kanapki ze smalcem z fasoli z dodatkiem ogórka kiszonego, muffinki warzywne, ślimaczki z ciasta francuskiego, kolorowe tortilki, tartaletki z pastą jajeczną oraz koreczki.
Podczas konkursu zadaniem każdej klasy było zaprezentowanie przygotowanej potrawy poprzez podanie nazwy, wskazanie składników oraz sposobu wykonania.
Nasze drużyny oceniała komisja konkursowa w składzie:
Pani Elżbieta Kowalczyk – Dyrektor,
Pani Monika Szemeczko – Kierownik.
Wszystkie potrawy były różnorodne, smaczne, zdrowe i kolorowe. Zachwycały wyglądem, zapachem i smakiem. Komisja konkursowa miała trudne zadanie z wytypowaniem zwycięzcy, dlatego postanowiła wszystkim uczestnikom przyznać I miejsce. Każda klasa otrzymała dyplomy. Na koniec nastąpiła degustacja przygotowanych potraw.
Dziękujemy wszystkim uczniom i nauczycielom za wzięcie udziału w konkursie i wielkie zaangażowanie. Był to mile spędzony czas. Uczniowie nie tylko nabyli cenną wiedzę, ale była to także wspaniała lekcja integracji zespołu szkolnego.