Od marca do maja roku szkolnego 2024/25 uczniowie klas II i III brali udział w kolejnej edycji programu edukacyjnego pt. „Zdrowo jem, więcej wiem”. W ramach projektu podejmowali szereg działań mających na celu uświadomienie jak ważną rolę dla zdrowia odgrywa sposób odżywiania oraz aktywność fizyczna.

Podczas lekcji „Słone i słodkie przekąski” uczniowie dokładnie przyjrzeli się przekąskom. Zebrali informacje o składzie takich przekąsek, a następnie poszukali zdrowszych zamienników. Nauczyli się dokonywać właściwych wyborów żywieniowych, mając na uwadze zawartość soli i cukru.

Kolejnym etapem projektu edukacyjnego była lekcja „Płyną statki z bananami”. Uczniowie dowiedzieli się skąd pochodzi żywność. Poznali kraje, w których produkowana jest żywność oraz jak jest transportowana do naszego kraju.

Po zrealizowaniu zadania „Słone i słodkie przekąski” uczniowie mają już wiedzę na temat  jaki wpływ takie przekąski mają na zdrowie. Potrafią wybrać zdrowe zamienniki. Kolejnym krokiem było utrwalenie tej wiedzy w kreatywny sposób. Uczniowie przygotowali opowieść o słodyczach oraz stworzyli bardzo ciekawy i kolorowy plakat.

W ramach promocji wykonano wystawę prac plastycznych oraz materiałów edukacyjnych. Uczniowie promowali zdrowe przekąski słodkie i słone poprzez degustację, co bardzo spodobało się całej społeczności szkolnej.

Wychowawcy klas II – III podczas zebrania z rodzicami przeprowadzili prelekcję oraz przekazali materiały na temat projektu.

Projekt „Zdrowo jem, więcej wiem” realizowali nauczyciele: P. Jagiełła, A. Nowaczek, K. Sałek, M. Więcław, K. Moćko, W. Cieśla.